Καλλιτεχνική Φωτογράφηση Γάμου, τότε και τώρα. Τι άλλαξε;

Η καλλιτεχνική φωτογράφηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα επιτυχίας ενός γεγονότος όπως ο γάμος σας. Τα τελευταία χρόνια η φωτογράφηση γάμου έχει γνωρίσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα μελλόνυμφα ζευγάρια δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία της.

Επαγγελματίες φωτογράφοι έχο υν αρχίσει να εξειδικεύονται πλέον στο κομμάτι του γάμου. Η φωτογράφιση πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την τελετή του γάμου είναι δεδομένη και απαραίτητη για κάθε ζευγάρι που αναζητά το τέλειο αποτέλεσμα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, αν ήταν πάντα έτσι; Πάντα η φωτογραφία γάμου έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο και πως έφτασε να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι ενός γάμου; Για να δούμε λοιπόν.

Φωτογράφηση γάμου Ναύπλιο

Φωτογράφηση γάμου Ναύπλιο www.montaz.gr

Η πραγματική ιστορία της φωτογράφησης!

Η φωτογράφιση γάμου εντοπίζεται στην ιστορία πολύ πριν από ό,τι θα περιμέναμε. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η παλαιότερη φωτογραφία, τραβηγμένη από κάποιου είδους κάμερα, χρονολογείται γύρω στο 1826, θα μας φανεί σχετικά πρώιμη η πρώτη φωτογράφιση γάμου περίπου 14 χρόνια μετά.

Το πάθος των φωτογράφων και η επιθυμία των ανθρώπων να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό χαρτί την εικόνα τους, έδωσε τρομερή ώθηση σε αυτό που κατά κόρον συμβαίνει σήμερα στους γάμους. Από τον 19ο αιώνα λοιπόν, με όση τεχνολογική πρόοδο μπορούσε να έχει η φωτογραφία, βρίσκουμε στιγμιότυπα από γάμους. Λόγω του ογκώδους εξοπλισμού, το ζευγάρι περιοριζόταν σε μια φωτογραφία ακριβώς μετά το μυστήριο.

Καθώς όμως η εξέλιξη της φωτογραφίας αρχίζει να γνωρίζει αλματώδη πρόοδο, ήδη από το 1880 οι φωτογράφοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν άλμπουμ με γαμήλιες φωτογραφίες. Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα και την ακόμη πιο μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας, η φωτογραφία παρέμεινε ένα ακριβό και κοπιαστικό εγχείρημα.

Μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η άνθιση σε όλους τους τομείς επέφεραν φυσικά εξέλιξη και στη φωτογραφία. Η ιδέα της συνολικής φωτογράφισης γάμου ως γεγονότος, ήρθε για να μείνει.

Η εισαγωγή του φιλμ στην κάμερα, η μείωση όγκου του εξοπλισμού, η προσθήκη χρώματος, το φλας βελτίωσαν την ποιότητα φωτογραφίας και υπηρεσιών από τον ίδιο το φωτογράφο. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά! Η ψηφιακή εποχή, η ανάθεση του γάμου σε επαγγελματίες φωτογράφους και η αισθητική αξία της φωτογραφίας ανέδειξαν σε σημείο αναφοράς τη φωτογράφιση γάμου.

Φωτογράφηση γάμου Varkiza Resort

Φωτογράφηση γάμου Varkiza Resort www.montaz.gr

Διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις μέσα στο χρόνο.

Παραδοσιακή:

Η παραδοσιακή προσέγγιση στη φωτογράφιση γάμου είναι η αρχική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιου είδους γεγονότα.

Η μέθοδος αυτή πρόσταζε ό,τι και η κοινή λογική ενός φωτογράφου. Η φωτογραφική κάμερα στημένη σε κάποιο σημείο, συνήθως έξω από την εκκλησία, και το ζευγάρι να στέκεται μπροστά στο φακό. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης το ζευγάρι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να παίρνει μία ή δύο διαφορετικές πόζες σύμφωνα με τις οδηγίες του φωτογράφου. Οι παραδοσιακές φωτογραφίες γάμου στερούνταν δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας.

Γαμήλιο Pεπορτάζ:

Σε αυτή τη μέθοδο φωτογράφισης, ο επαγγελματίας προσεγγίζει το γάμο ως ένα δημοσιογραφικό γεγονός και προσπαθεί να απαθανατίσει πολλά και διαφορετικά στιγμιότυπα. Η προετοιμασία, η τελετή και η δεξίωση της τελετής αποτυπώνονται σε φωτογραφικά στιγμιότυπα παρουσιάζοντας το γάμο ως ένα ολοκληρωμένο γεγονός με αρχή, μέση και τέλος.

Οι φωτογραφίες αποκτούν αυθόρμητο χαρακτήρα και μειώνεται η στυλιζαρισμένη πόζα. Τέτοιου είδους φωτογραφίες προτιμώνται μέχρι και σήμερα.

Φωτογράφηση γάμου στο Varibobi club

Φωτογράφηση γάμου στο Varibobi club www.montaz.gr

Μοντέρνα/σύγχρονη:

Τα τελευταία χρόνια η προσέγγιση μιας φωτογράφισης γάμου μοιάζει με εκείνη που θα υποστήριζε ένα περιοδικό. Αυθόρμητες αλλά και προσχεδιασμένες φωτογραφίες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο, καθαρά επαγγελματικό άλμπουμ.

Η προετοιμασία του γάμου, το μυστήριο αλλά και η δεξίωση αποτυπώνονται φωτογραφικά. Συχνά το ζευγάρι επιλέγει επιπλέον μια αγαπημένη τοποθεσία για φωτογραφίες πριν ή μετά το γάμο. Όλο και πιο εξειδικευμένοι φωτογράφοι, όλο και πιο επαγγελματικός εξοπλισμός.

Η φωτογράφιση πλέον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια δουλειά που θα βλέπαμε σε κάποιο περιοδικό. Η αισθητική αξία αναδεικνύεται, οι πόζες γίνονται πιο καλλιτεχνικές, το φόντο εκτιμάται καλύτερα. Οι μικρές λεπτομέρειες στο φωτισμό και την τεχνική κάνουν τη διαφορά!

Studio:

Η φωτογράφιση γάμου σε studio είναι η τελευταία τάση που ακολουθούν τα ζευγάρια. Τα ζευγάρια επιλέγουν μαζί με το φωτογράφο ένα συγκεκριμένο studio μέσα στο οποίο γίνεται μια άκρως επαγγελματική φωτογράφιση. Το φόντο, οι πόζες και η διακόσμηση επιλέγονται αποκλειστικά από το ζευγάρι. Το αποτέλεσμα έχει υψηλή αισθητική αξία, χάνεται όμως ο αυθορμητισμός της στιγμής. Η μέθοδος αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη σε χώρες της Ασίας.

Φωτογράφηση γάμου στη θάλασσα

Φωτογράφηση γάμου στη θάλασσα www.montaz.gr

Χθες και σήμερα ο γάμος έχει συνυφανθεί με τη φωτογράφησή του. Πολλές καινοτομίες έχουν παρουσιαστεί και ακόμη περισσότερες έπεται να παρουσιαστούν.

Όσο η φωτογραφία γάμου αιχμαλωτίζει τις καρδιές ζευγαριών και επαγγελματιών θα μας χαρίζονται ακόμη πιο αξέχαστες φωτογραφικές στιγμές!
Φωτογράφηση γάμου www.montaz.gr
Φωτογράφος Γάμου Ελένη Δόνα www.elenidona.eu

Αφήστε μια απάντηση