Φωτογράφηση γάμου: βασικοί προβληματισμοί

Παντρεύεστε και είστε στην προσπάθεια να καταλάβετε, αν πρέπει να επενδύσετε ένα χρηματικό ποσό στην φωτογράφηση γάμου ή όχι. Μερικοί από εσάς διερωτάστε, αν είναι αναγκαίο να απευθυνθείτε σ’έναν επαγγελματία φωτογράφο γάμου για την ημέρα του γάμου σας, ή σε κάποιον φίλο σας με μια καλή ψηφιακή μηχανή…
Άλλοι πάλι βρίσκεστε σε δίλλημα για το ποιον επαγγελματία να επιλέξετε για τη φωτογράφηση του γάμου σας.

Φωτογράφηση γάμου - Next Day

 

Ότι και αν έχετε στο μυαλό σας, θα αναλύσουμε μερικούς μύθους για την φωτογραφία γάμου, μέσα από την ματιά ενός καταξιωμένου επαγγελματία φωτογράφου γάμου, της Ελένης Δόνα.

Θα αναφερθούμε σε τρείς κατηγορίες – σκέψεις που συχνά συναντούμε γύρω από τη φωτογράφηση γάμου:

α) Κατηγορία Α: σκέψεις σχετικά με το να μην απευθυνθούμε καθόλου σε επαγγελματία,

β) Κατηγορία Β: φωτογράφος γάμου και σκέψεις σχετικά με την επιλογή ενός επαγγελματία

γ) Κατηγορία Γ: σκέψεις σχετικά με το τι θέλετε από την φωτογραφία γάμου.

Κατηγορία Α’: Δεν χρειάζομαι ή δεν θέλω την υπηρεσία ενός επαγγελματία για τη φωτογράφηση γάμου

Πολλοί θεωρούν ότι ένας επαγγελματίας φωτογράφος γάμου δεν είναι απαραίτητος για το γάμο τους ενδεχομένως γιατί:

1. Ο ξάδερφος μου, μόλις αγόρασε την καινούργια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με έναν καλό φακό και θεωρώ ότι θα βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες. Και είναι και δωρεάν, δεν θα χρειαστεί να πληρώσω τίποτα!!!

Η άποψη μας? Δεν θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να βρείτε έναν καλό φωτογράφο, ο οποίος λόγω συγγένειας ή φιλίας να μην σας ζητήσει χρήματα. Φυσικά και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ΑΛΛΑ είναι πολύ πιθανόν? Φυσικά και όχι. Είναι καλή ιδέα να το διακινδυνεύσετε?

Μάλλον όχι. Η ημέρα του γάμου σας είναι μοναδική. Οι προετοιμασίες πολλών μηνών, τα χρήματα και ο κόπος σας, περιμένετε να φανούν την ημέρα εκείνη. Όλα θέλετε να είναι τέλεια και φυσικά δεν θέλετε να ριψοκινδυνεύσετε το οτιδήποτε.

Θα δεχόσασταν ποτέ, το φαγητό που θα σερβιριστεί στην δεξίωση του γάμου σας, να είναι αμφιβόλου ποιότητας; Θα δεχόσασταν να μην έχετε δει τα προσκλητήρια και το κείμενο και το χαρτί να είναι επιλογή του τυπογράφου;

Θα σας άρεσε το νυφικό να μην είναι ραμμένο στα μέτρα σας και να μην ταιριάζει στο σώμα σας; Φυσικά και όχι! Τότε πως θεωρείτε ότι μπορείτε να πάρετε ένα άρτιο αποτέλεσμα από έναν μη επαγγελματία?

2. Ο επαγγελματίας φωτογράφος γάμου κοστίζει πολλά! Γιατί να επωμισθώ το κόστος? Στους γάμους όλοι έχουν φωτογραφική μηχανή. Ακόμα και τα κινητά βγάζουν πλέον καλές φωτογραφίες. Οι καλεσμένοι μας, θα μας βγάλουν εκατοντάδες φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές, θα είναι πετυχημένες.

Φωτογράφηση γάμου σε παραλία

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι σήμερα έχουν μια φωτογραφική μηχανή. Και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι καλεσμένοι στους γάμους, έχουν μαζί τους μια φωτογραφική μηχανή.

Πόσες από όλες αυτές τις φωτογραφίες είναι σωστές τεχνικά? Ούτε μια στις πέντε λήψεις. Και κάτι πολύ βασικό… το πως αντιλαμβάνεται κάνεις την αισθητική και την τεχνική της φωτογραφίας.

Το να φωτογραφίσουμε με την καινούργια μας μηχανή το παιδάκι μας στις διακοπές, ή τον σκύλο μας ή ακόμα και ένα τοπίο, δεν έχει καμία σχέση με την βαρύτητα, την ευθύνη που έχουμε και την αισθητική που θα πρέπει να έχει η φωτογραφία γάμου.

Και η αισθητική δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με τον νόμο των πιθανοτήτων, δηλαδή τραβάμε 5 φωτογραφίες και έχουμε σωστή την μία!

3. Η φωτογραφία γάμου θεωρώ ότι είναι πολύ ακριβή. Γιατί να υποστηρίξω και να πληρώσω κάποιον που αποκαλείται επαγγελματίας και δουλεύει μερικές ώρες το Σάββατοκύριακο? Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να νευριάσω.

Μπορείτε να γελάσετε, μπορείτε και να νευριάσετε αν θέλετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βλέπετε μόνο την μια πλευρά του νομίσματος. Αν θεωρείτε ότι ένας φωτογράφος γάμου, εργάζεται μόνο για μερικές ώρες την ημέρα του γάμου σας, σίγουρα κάνετε λάθος.

Αυτές είναι οι ώρες που τον βλέπετε εσείς. Σκεφτείτε τον χρόνο που προετοιμάζεται για τον γάμο σας και τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία των φωτογραφιών και την δημιουργία του άλμπουμ σας. Πραγματικά πολλές ημέρες και σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορείτε να το κατανοήσετε αν δεν το ζήσετε.

Κατηγορία Β’: Ένας επαγγελματίας φωτογράφος γάμου θα μου είναι σίγουρα χρήσιμος αλλά δεν σκοπεύω να ασχοληθώ και πολύ με το θέμα

4.  Θα αφήσω τελευταία την επιλογή του φωτογράφου. Θα ασχοληθώ με το θέμα αυτό, αφού έχω ολοκληρώσει όλα τα άλλα, δηλαδή την δεξίωση, το νυφικό, τις μπομπονιέρες, τα προσκλητήρια και όλες τις άλλες λεπτομέρειες. Μετά θα σκεφτώ την φωτογραφία γάμου.

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αφήσετε τελευταία την επιλογή φωτογράφου. Αρχικά οι φωτογράφοι γάμου, μπορούν να κλείσουν έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φωτογραφήσεων. Κάτι που σημαίνει, ότι αν βρείτε κάποιον που σας ενδιαφέρει, πολύ πιθανόν να μην είναι διαθέσιμος για την ημερομηνία του γάμου σας.

Επίσης, ο φωτογράφος, είναι ο μοναδικός επαγγελματίας, ο οποίος βιώνει ολόκληρο τον γάμο, από την προετοιμασία την νύφης, μέχρι αργά τη νύχτα στην δεξίωση σας. Κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσατε να ζητήσετε την γνώμη του, για κάποιες παροχές που σας ενδιαφέρουν. Οπότε εκμεταλλευτείτε και αυτό το ενδεχόμενο.

5. Δεν χρειάζομαι συστάσεις για τον φωτογράφο γάμου. Γιατί να με ενδιαφέρει, τι λένε οι άλλοι για τον συγκεκριμένο επαγγελματία? Εμένα μου αρέσει η τιμή του και θεωρώ ότι και η δουλειά του θα είναι πολύ καλή.

Σίγουρα, η καλαισθησία στην φωτογραφία είναι κάτι υποκειμενικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε μόνο από την οικονομική του προσφορά. Δεν κάνουν όλοι την ίδια δουλειά. Σίγουρα, αν συναντηθείτε με 5 διαφορετικούς φωτογράφους, θα δείτε 5 διαφορετικά αποτελέσματα.

Σίγουρα όλοι θα έχουν αποδεκτά αποτελέσματα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εσείς δεν θέλετε απλά αποδεκτές φωτογραφίες. Θέλετε τις καλύτερες φωτογραφίες για τον γάμο σας. Αυτό ζητάτε και αυτό απαιτείτε.

Οπότε, γιατί να μην ζητήσετε κάποιες συστάσεις από ζευγάρια που έχουν μείνει ευχαριστημένα από συγκεκριμένους φωτογράφους? Ο γάμος σας αξίζει το καλύτερο, οπότε αυτό αναζητήστε.

6. Ψάχνω για κάποιον επαγγελματία φωτογράφο που θα βγάζει απλά φωτογραφίες. Αυτό είναι όλο. Δώσε μου όλο το υλικό και είμαστε ΟΚ.

Λοιπόν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα περάσετε πολλές ώρες μαζί με τον φωτογράφο. Φυσικά και δεν σκοπεύετε να γίνεται φίλοι, αλλά σίγουρα πρέπει να έχετε μια σύμπνοια απόψεων και να αισθάνεστε άνετα μαζί του.

Το να φωτογραφίζει κάποιος καλά και να έχει ένα ταλέντο στην φωτογραφία, είναι το ένα μέρος του ζητούμενου. Το άλλο είναι να είναι κοινωνικός και να μπορεί να έρθει σε επαφή με όλους τους καλεσμένους σας, αφού θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα σας, φωτογραφίζοντας σας.

Φωτογραφία γάμου

7. Θέλω ο φωτογράφος γάμου να κάνει επεξεργασία στην φωτογραφία, σαν αυτή που βλέπω στα περιοδικά.

Αρκετοί φωτογράφοι, κάνουν επεξεργασία (retouch) στις φωτογραφίες τους. Το θέμα είναι κατά πόσο κάποιος αντιλαμβάνεται τα όρια, μεταξύ πραγματικού και ψεύτικου. Η φωτογράφηση του γάμου σας, δεν είναι φωτογράφηση ενός μοντέλου σε studio φωτογραφίας για περιοδικό.

Φυσικά και η επεξεργασία είναι κάτι που πρέπει να υφίσταται, αλλά με μέτρο και όπου χρειάζεται. Δηλαδή το να επέμβουμε και να αλλάξουμε εντελώς κάποια χαρακτηριστικά σε κάποιον, δεν είναι και ότι καλύτερο. Γιατί πολύ απλά μετά δεν θα είστε εσείς, αλλά κάποιος άλλος.

Στην διαφημιστική φωτογραφία, ή σε μια φωτογράφηση για modelling, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί εκεί το ζητούμενο είναι ο εντυπωσιασμός και η προώθηση ενός προϊόντος και όχι η αποτύπωση ενός μοναδικού γεγονότος, όπως είναι ο γάμος σας.

Κάτι τέτοιο, συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια, με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίες και του photoshop και χρησιμοποιούνταν κυρίως για να καλυφτούν ατέλειες τεχνικές και αισθητικές, παρά για να βελτιωθεί το σύνολο της φωτογραφίας. Οπότε, η σύσταση μας, είναι, με μέτρο.

Κατηγορία Γ’: Τι ακριβώς επιθυμίες έχετε από τη φωτογραφία γάμου;

8. Θέλω μόνο κλασικές φωτογραφίες ή θέλω μόνο ρεπορτάζ, ανέμελες, μη στημένες φωτογραφίες.

Ο κάθε φωτογράφος γάμου, έχει υιοθετήσει ένα στυλ και αυτό ακολουθεί. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον, να είναι όλες οι φωτογραφίες του γάμου σας στημένες ή όλες ρεπορτάζ.

Και οι στημένες πόζες χρειάζονται, όπως για παράδειγμα τα πορτρέτα ή οι οικογενειακές φωτογραφίες αλλά και οι απόλυτα φυσικές  όπως στην δεξίωση ή στο μυστήριο.

Φυσικά και το θεμιτό είναι να ακολουθηθεί η άποψη σας και τα θέλω σας, αλλά μην αποκλείεται ένα στυλ επειδή δεν σας αρέσουν μερικές πόζες.

Αυτές μπορεί να είναι οι αγαπημένες από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι γονείς και οι παππούδες σας, οι οποίοι και θα περιμένουν κάτι πιο κλασικό από τον φωτογράφο.

Και βέβαια δεν μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στις στημένες πόζες, αφού τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κλασικό και κατά πολλούς ελλιπές, όποτε θα έχουμε και τις ανέμελες και μη στημένες πόζες.

Κατά την διάρκεια αναζήτησης για φωτογράφο γάμου, θα δείτε πάρα πολλά άλμπουμ, ψηφιακά και αναλογικά με ριζόχαρτο. Θα δείτε εκατοντάδες φωτογραφίες και διαφορετικά στυλ.

Ζητήστε να δείτε μια ολοκληρωμένη δουλεία, από μια φωτογράφηση γάμου και όχι αποσπασματικές φωτογραφίες, ώστε να κατανοήσετε το στυλ που εκφράζει τον συγκεκριμένο φωτογράφο.

Ρωτήστε τον να σας πει ποιο στυλ θεωρεί πιο καλό και ποιο τον αντιπροσωπεύει σαν επαγγελματία.

Παρόλα αυτά, η προσωπική μας άποψη είναι ότι το καλύτερο και απόλυτα θεμιτό, είναι μια μίξη από φωτογραφικά στυλ που να είναι ευρέως αποδεκτά και από εσάς αλλά και από τους γονείς σας.

9. Έχω μια λίστα με φωτογραφίες που θέλω σίγουρα να έχω. Μια shot list! Είναι πολύ βασικό για μένα να έχω αυτές τις φωτογραφίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες φωτογραφίες που πρέπει να έχουμε. Όλες οι στιγμές του γάμου είναι μοναδικές και κάθε στιγμή έχει την αξία της.

Είναι φυσικά απόλυτα θεμιτό, το να έχετε κάποιες πόζες ή κάποιες στιγμές που είναι οι αγαπημένες ας και δεν θέλετε με τίποτα να λείπουν από το άλμπουμ του γάμου σας.

Απλά να έχετε κατά νου ότι ο γάμος σας είναι μοναδικός και όλες οι στιγμές του έχουν αξία και ο φωτογράφος που θα επιλέξετε πρέπει να μπορεί να κινηθεί και πέρα από μια στενή λίστα φωτογραφιών.

10. Θα κατευθύνω πλήρως τον φωτογράφο μου καθόλη την διάρκεια του γάμου και της δεξίωσης (ή και το αντίστροφο, θα κάνω ακριβώς αυτά που μου λέει ο φωτογράφος, χωρίς να εκφέρω την προσωπική μου γνώμη).

Φωτογραφία γάμου σε δεξίωση

Καμία από αυτές τις δυο εκδοχές, δεν είναι η σωστή. Εσείς παντρεύεστε και εσείς πρέπει να δίνετε τις κατευθυντήριες σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον γάμο σας. Παρόλα αυτά ο επαγγελματίας έχει μεγάλη εμπειρία και σίγουρα ξέρει πολλά περισσότερα από εσάς στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο φωτογράφος θα σας προτείνει κάτι που εκείνος θεώρει ότι σας ταιριάζει. Εσείς ξέρετε αν αυτό είναι στα μέτρα σας ή όχιμ, αν σας αρέσει ή όχι.

Απάντησεις για τους μύθους γύρω από τη φωτογράφηση γάμου

Τα παραπάνω 10 σημεία αποτελούν 10 σκέψεις που οι περισσότεροι από εσάς που προγραμματίζετε τον γάμο σας έχετε ήδη κάνει. Πρόκειται για 10 μύθους σχετικά με την φωτογράφηση του γάμου σας, οι όποιοι απαντώνται και σχολιάζονται μόνο από έναν επαγγελματία φωτογράφο γάμου.

Αν θέλετε να συζητήσουμε εκτενέστερα τις σκέψεις σας γύρω από τη φωτογράφηση του γάμου σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Φωτογράφηση γάμου 03/10/2012